Johannes Kishore Johansson är en av dem som har boendestöd. Han vill berätta för att stötta de andra som mår så dåligt att de inte orkar protestera offentligt. Foto: SVT

”Folk har fått självmordstankar efter beslutet”

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Kishore Johansson har själv boendestöd och var med på mötet där förändringen av boendestödet diskuterades. – Det var bland det värsta jag varit med om, psykologiskt. Att se så många människor må dåligt, och när de berättar att människor är nära att ta livet av sig på grund av beslutet.

Johannes Kishore Johansson är rapartist. För honom är boendestödet en vägledning.

– Jag behöver hjälp med att hålla ordning, säger han.

Behöver en startknapp

Det handlar inte om att någon kommer hem till honom och städar åt honom.

– Nej nej, absolut inte. För min del är det en startknapp. Är det ingen som kommer hit och startar mig så kommer jag kanske inte att komma igång själv.

Behöver tydlighet

Johannes har Asperger syndrom. Här kan du se hans raplåt om Asperger.

– För mig är det jag att jag kan ha lite svårt att tolka vad folk menar. Det handlar inte om att jag inte förstår utan det handlar om att jag behöver tydlighet för att jag ska förstå.

Jobbigt möte

Johannes har träffat många andra som har boendestöd och han blev väldigt gripen av ett möte som anordnades.

Det var ett möte för folk som har boendestöd?

– Ja, det var bland det värsta jag någonsin har varit med om. Det här beslutet, att förändra boendestödet, det finns flera som kanske hamnar på psyk.

Rätt beslut?

– Det finns till och med dem som mår så dåligt att de har självmordstankar. Om det får människor att må så dåligt – är det då rätt beslut?

Se Johannes Kishore Johanssons berätta om det dramatiska mötet med andra som har boendstöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.