Hör mer i klippet vad Thomas Johansson tycker om nedskräpningen i skärgården. Foto: Christian S Zetterdahl

Skräp i skärgården: ”Folk har skött sig bra under sommaren”

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som har hemestrat under sommaren och besökstrycket har varit högt i den östgötska skärgården.

Men trots det så har inte nedskräpningen ökat på öar och stränder.

– Nej, jag har inte upplevt någon direkt ökning. Folk har varit duktiga med att ta hand om sitt skräp, säger Thomas Johansson, som städar vår kust genom Facebookgruppen En Renare Ostkust.

Men även om besökarna i skärgården har varit skötsamma så har Thomas och hans fru Pernilla ändå samlat på sig mycket skräp under sommarmånaderna.

– Ja, vi har varit ute mycket i år med närmare 40 dagar i loggboken, och vi har plockat ihop över 100 kassar med skräp. Men det vi hittar är oftast inte sådant som båtfolk och andra bara har lämnat på plats, utan skräp som flyter ut från städerna med strömmarna, säger han.

Thomas Johansson, tillsammans med sin son Oskar och fru Pernilla, under en dag i skärgården. Foto: Privat: Thomas Johansson

Thomas hittar också en del udda fynd när han är ute och plockar skräp. Hör mer i klippet nedan:

Vi har inte blivit bättre

Thomas Johansson har inte upplevt någon större förändring med nedskräpningen av vår kust under de senaste tio åren. Vi har varken blivit bättre eller sämre. Men på grund av coronapandemin hoppas han att fler blir lite mer miljömedvetna.

– Jag tänker att folk har kommit ut i naturen mer än vanligt, så förhoppningsvis känner de att naturen är något att vara rädd om – och något värt att bevara, avslutar Thomas Johansson.  

– Man kan hitta allt möjligt skräp och mycket är plast, säger Thomas Johansson. Foto: Privat

Se i klippet hur mycket skräp Thomas Johansson samlade på 100 meter:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.