Folkhälsan i Östergötland är bra, men kan bli ännu bättre, det menar Maria Elgstrand, verksamhetschef på Folkhälso- och statistikenheten i region Östergötland. Foto: SVT

Folkhälsan blir bättre med mer pengar – och på sikt betalar det sig

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsan i Östergötland har blivit bättre. Det visar Folkhälsorapporten. Samtidigt visar rapporten att en grupp fått det väsentligt sämre, men det skulle kunna bli bättre om det bara satsades mer pengar.

Folkhälsan i Östergötland blir generellt allt bättre, men det finns en grupp som går åt motsatt håll. Det är de som bor i socioekonomiskt utsatta områden, som exempelvis Ryd och Skäggetorp i Linköping, eller Hageby och Navestad i Norrköping. Men med fler förebyggande insatser skulle den trenden gå att vända.

– Att jobba förebyggande handlar ju om att se till att människor inte blir sjuka i livsstilssjukdomar. Men det handlar också mycket om att jobba med människors förmåga att känna tillit till sig själva och till samhället. I grund och botten handlar det om att skapa goda livsvillkor för alla människor, säger Maria Elgstrand, verksamhetschef på Folkhälso- och statistikenheten inom region Östergötland.

Investering för framtiden

Maria Elgstrand är övertygad om att varje satsad krona på förebyggande hälsovård är något som på sikt betalar sig.

– På nationell nivå är det omkring 4 procent som satsas på förebyggande hälsovård. Den siffran behöver inte dubblas, men om den ökas på en aning får vi en bättre folkhälsa i alla socioekonomiska grupper.

Svårt att räkna hem

I Östergötland köper hälso- och sjukvårdsnämnden i region Östergötland sjukvård för närmare 13 miljarder kronor varje år, och det är en ansträngd budget. Förra hösten beslutade den styrande majoriteten att höja skatten för att klara ekonomin.

Coronapandemin gör inte det ekonomiska läget enklare, och att då hitta mer pengar för förebyggande hälsovård är inte lätt. Det tycker både den styrande majoriteten och oppositionen.

– Det gäller att satsa på rätt saker som ger effekt, och det här är ett arbete som behöver göras väldigt brett och alla i samhället behöver göra det tillsammans, säger regionrådet i region Östergötland, Kerstin Sjöberg (C).

Finns det inga tankar om att satsa mer pengar för att i slutändan spara pengar?

– Jo, men då är frågan vad vi ska sluta göra? Vi kan ju inte sluta att ta hand om de som är sjuka nu. Jag ser det här som en process och det kommer bli mer fokus på förebyggande hälsoarbete, säger Kerstin Sjöberg.

Hon tillägger att det redan finns förebyggande hälsoarbete inom regionen. Exempelvis Hälsosamtalet, som går ut på att 40-, 50-, 60-, och 70-åringar ska erbjudas en personlig genomgång av sin hälsa och vid behov motiveras till förändringar för bättre hälsa. Och projektet Östgötamodellen för jämlik hälsa.

Använda pengarna mer effektivt

Oppositionsrådet Marie Morell (M) tycker också att förebyggande hälsoarbete är något bra, men menar att det i första hand inte handlar om att anslå mer pengar till det arbetet.

– Vi har fört fram olika idéer, framför allt att använda flera digitala tjänster, men jag tror man kan använda de pengar man har på ett smartare sätt och då kommer man också att tjäna på det. Men ibland är det olika plånböcker, den ena som ska betala och den andra som tar hem vinsten tyvärr, säger Marie Morell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.