– Många deltagare är med för tredje, femte eller sjunde gången. Foto: Ulf Persson/SVT

Folkmusikläger i Rimforsa – ”Tegnell, vår befriare!”

Uppdaterad
Publicerad

Arrangörerna väntade in i det sista och längre ändå med att ge besked om folkmusiklägret i Rimforsa kunde bli av även i år.

Och när de i början av juni meddelade att vi kör, sa det bara ”baaam”!

– ”All makt åt Tegnell, vår befriare” skanderade ungdomarna i arrangörsgruppen, berättar Lisa Hellsten.

När statsepidemiologen Anders Tegnell i slutet av maj sa att det är bra med sommarläger och sommarkurser för ungdomar, kände arrangörerna att de nog vågade satsa trots corona.

Kinda

– Det sa baaam – lägret blev fullt på en gång, berättar Lisa Hellsten Reuber. Vi har dock begränsat oss något för att inte gå över 50-gränsen.

Hör ungdomarna och Lisa i klippet ovan om varför lägret är så viktigt år efter år.

– Många deltagare är med för tredje, femte eller sjunde gången. Foto: Ulf Persson/SVT

37 barn och ungdomar i åldrarna 9 – 19 år och 12 musiklärare och medhjälpare utgör årets folkmusikläger, som just nu för 34:a året i rad hålls på Östgötagården i Rimforsa.

Så vitt SVT Öst erfar är det här det enda musikläger eller musikkurs som finns i Östergötland denna sommar.

– Det är bara synd är att vi inte får dansa i år, säger Siri Berglund, lägerveteran från Linköping. Och alla de andra håller med.

Arrangörerna talade också med en smittskyddssköterska för att försäkra sig ytterligare.

– Folkmusik och dans hänger liksom ihop, så det är väldigt tråkigt, säger fiolläraren och arrangören Lisa Hellsten Reuber.

Och för att förhindra smitta sover deltagarn ensamma eller två i varje rum, istället för fyra som annars. Ungdomarna slussas in för handtvätt i samband med måltider mm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinda

Mer i ämnet