Foto: SVT

För långsamma att lämna ut handlingar

Publicerad

Inte mer än hälften av de kommunala bolagen och förvaltningarna lämnade ut handlingar tillräckligt snabbt visar en studie från Linköpings universitet.

Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) vid  Linköpings universitet skickade begäran om att få ut allmänna handlingar till bolag och förvaltningar i 30 kommuner i Sverige. Med i studien finns bland andra Boxholm, Finspång, Gotland, Kinda, Mjölby, Motala, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög.

En grundlagsskyddad rätt

Tryckfrihetsförordningen, en av våra grundlagar, säger att när någon begär ut allmänna handlingar så ska personen få handlingarna ”genast” eller så snart som möjligt”.

– För en enskild medborgare som begär ut en allmän handling kanske några dagar extra inte spelar någon roll. Men till exempel journalister behöver ha tag i allmänna handlingar i sin yrkesutövning, inte minst för att kunna granska makten, säger Gissur Ó Erlingsson, biträdande professor i statsvetenskap vid CKS.

Fick fyra dagar på sig

I testet fick de kommunala bolagen och förvaltningarna fyra dagar på sig att skicka handlingar med e-post och sex dagar för handlingar som gick med vanlig post. Om det dröjde längre tid fick de inte godkänt. Inte mer än hälften av bolagen och förvaltningarna i de 30 undersökta kommunerna var tillräckligt snabba.

– Möjligheten att granska makten på det sättet utgör en viktig förutsättning för ansvarsutkrävande och ansvarsutkrävande är i sin tur en förutsättning för en välfungerande demokrati, säger Gissur Ó Erlingsson.

Studien har haft som uppgift att visa hur situationen är idag, men har inte haft ambitionen att förklara varför det ser ut som det gör. Författarna vågar dock på sig några gissningar. Verksamheterna kan vara överbelastade, det kan finnas bristande rutiner och det kan också röra sig om okunskap om offentlighetsprincipen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.