Foto: Fredrik Sandberg/TT

Satte magnet på växellådan för att kunna köra utan vila

Uppdaterad
Publicerad

Överlast, dåligt förankrad last och brott mot kör- och vilotider, var några av dem brister som gav böter när trafikpolisen under förra veckan kontrollerade yrkestrafiken.

Trafikpolisen inom polisregion Öst genomförde under förra veckan en speciell satsning för kontroll av tung yrkestrafik. Bland annat kontrollerades kör- och vilotider och fordonens skick i lastbilar, bussar men även taxibilar.

Kontroller på E4:an

Kontrollerna genomfördes bland annat längs riksväg 32 och E4. Ett antal böter skrevs på plats till yrkesförare rörande trafikbrott, hastighetsöverträdelser och brott mot kör- och vilotider.

Norrköping

17 ekipage rapporterades ha kvalitetsbrister, så som trasigt bälte, dåliga däck, överlast och dåligt förankrad last och spruckna bromsskivor.

Däremot blåste ingen av de kontrollerade förarna positivt i nykterhetstestet.

– Det är glädjande men också förväntat. Det är yrkeschaufförer, att de inte kör alhoholpåverkade ska vi kunna förvänta oss, säger Per Lange, processledare polisregion Öst.

Kunde köra utan vila

Under veckan upptäcktes också ett fall där en förare monterat en magnet på växellådan som störde fordonets körregistrering, för att kunna köra utan vila. En metod som enligt polisen är något av de enklare, men mer avancerade metoder finns.

– Det är lite av en viljornas kamp. Det kommer hela tiden ny teknik, då kommer det nya fusk, säger Per Lange.

Föraren som erkände anmäldes och kommer troligtvis dömas till dagsböter, skriver polisen. Föraren fick även stanna på platsen i nio timmar för vila. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet