”Ta bort en nolla, så fixar vi det här” säger företagaren Lennart Pettersson: Hör mer i videon. Foto: SVT

Företagare: ”Ta bort en nolla så fixar vi det här”

Uppdaterad
Publicerad

Det är för dyrt att bygga bort alla farliga järnvägsövergångar i landet hävdar Trafikverket. Men det finns järnvägsbommar och signalsystem på andra platser i landet som kostar en bråkdel av det Trafikverket betalar. Norrköpings kommun har köpt in ett system som kostar en halv miljon per övergång.

På en olycksdrabbad järnvägsövergång i södra Östergötland skulle det, enligt Trafikverket, kosta tre till fyra miljoner att installera ett signalsystem. Det berättar en boende som själv drabbats av en olycka.

Billigare lösningar

Men det finns betydligt billigare lösningar. Norrköpings kommun betalar cirka en halv miljon per övergång. Och det för likadan teknik.

– Alla funktioner är de samma, säger företagaren Lennart Petterson.

– Ta bort en nolla, så fixar vi det här.

I videon ovan ger han sin syn på kostnaderna.

Trafikverket svarar

Men Trafikverket håller inte med.

– Själva bomkonstruktionen är i sammanhanget en ganska liten kostnad. Utan det är uppkopplingen: Har vi till exempel teknikhus som är kopplade till trafikledningscentralerna? Har vi el framdraget? och så vidare. Och det är därför det kan bli så stora skillnader att göra de här förändringarna,  säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Men en sådan här lösning för en halv miljon – är det inte kompatibelt med era system?

– Ja, det vet jag inte. Man måste ju titta på hur det ser ut. Det är mer komplext än att bara titta på bommarna som går upp och ned, säger Bengt Olsson.

Låsta vid teknik

Det kanadensiska bolaget Bombardier har i åratal levererat bommar och signalsystem till Trafikverket. Det innebär att myndigheten i många år gjort undantag från lagen om offentlig upphandling, vilket gör att det inte blir någon konkurrens på området.

– Vi har redan varit inlåsta i en viss typ av teknik och den har vi varit tvungna att underhålla. Och de som kunnat leverera är i det här fallet Bombardier, säger Bengt Olsson

– Jag kan tycka... det är lite synd med skattepengarna, säger Lennart Petterson.

Se och hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer