Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alldeles vid vattenkanten sitter en grupp författare för att drillas i konsten att skriva filmmanus. Foto: SVT

På Håskö skrivs framtidens filmmanus

Uppdaterad
Publicerad

För att en film ska locka tittare krävs ett bra manus. I helgen finslipade manusförfattare sina kunskaper på en ö i Östergötlands skärgård.

De är inte nybörjare utan har skrivit manus tidigare. Nästan tio författare sitter på skolbänken i helgen ute på Håskö i Östergötlands skärgård.

-De har sökt till workshopen med berättelser, som har blivit utvalda av de olika filmregionerna, berättar dramaturgen Petra Revenue, som föreläser på kursen.

-Det vi gör är att vi arbetar med författare och deras historier och det är rörlig bild som den här workshopen handlar om, berättar hon.

Allt handlar egentligen om ett finslipande av kunskaper som kanske redan finns där, men kan utvecklas.

Filmmanus annorlunda från teater

Liv Vesterskov har tidigare skrivit för teater, men film är nytt för henne.

-Jag förväntade mig att bli inspirerad och få nya verktyg, berättar hon.

Skillnaden mellan teater och film är att en manusförfattare skriver mycket mer för dialogen i ett teaterstycke medan skrivandet för film måste skrivas för de rörliga bilderna, förklarar Liv Vesterskov.

Helgen arrangeras av Film i Öst och fem andra filmregioner. Finansieringen kommer från Filminstitutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.