Under onsdagen stod polisen utanför synagogan i Norrköping med anledning av Förintelsens minnesdag. Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef Norrköping. Han berättar om hoten i klippet. Foto: Axel Brantemo och Lovisa Gelin/SVT

Förintelsens minnesdag: Flera fall av hets mot folkgrupp i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Den 27 januari är Förintelsens minnesdag. Under onsdagsmorgonen tog polisen mot flera anmälningar om hets mot folkgrupp från flera håll i Östergötland.

Minnesdagen infaller på samma datum som fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945 och är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Samtidigt har datumet blivit en dag då nazister och högerextrema grupperingar ofta skruvar upp sin aktivitet – så även idag.

Under onsdagsmorgonen möttes personal vid bland annat stadshuset i Linköping, Norrköpings stadsmuseum och flera medier i länet av antisemitiska föremål och lappar utanför dörrarna. Totalt har polisen i Östergötland upprättat fyra polisanmälningar gällande brottet hets mot folkgrupp.

– Just nu har vi fyra olika ärenden. Det är möjligt att det kan komma att tillkomma fler, säger Thomas Agnevik vid polisen i Linköping.

Togs i beslag

På samtliga utsatta platser har polisen tagit föremålen i beslag och man är dessutom intresserad av eventuella vittnesmål från personer som kan ha sett något.

– Det har förekommit incidenter tidigare år. För personal och för folk som rör sig ute så är det högst allvarligt att sådant här förekommer. Med anledning av det så har vi en ökad synlighet av ordningsvakter i de centrala delarna kopplat till det här, säger Anders Fernemark, säkerhetschef vid Linköpings kommun till TT.

Senaste året har nazistiska organisationer utmärkt sig på flera sätt i framför allt Norrköping. I höstas delade medlemmar ur organisationen ut antisemitiska lappar i närheten av synagogan i samband med den judiska högtiden Yom Kippur och i mars klistrade de upp lappar med rakblad under på Stadsmuseet i samband med utställningen ”Medlöperi och motstånd” – som handlar om Norrköpings nazistiska historia.

”Ständigt pågående”

Säkerhetspolisen är fåordig när det gäller hur aktiviteten i de högerextrema miljöerna ser ut just nu.

”Aktiviteten i extremistmiljöerna är ständigt pågående, men vi kan konstatera att extremistmiljöerna utnyttjar tillfällen, situationer eller dagar då de kan bli sedda. Minnesdagar kan vara ett sådant tillfälle”, skriver pressansvariga vid Säpo i ett mejl till SVT Nyheter Öst.

Hör lokalpolisområdeschefen berätta om de ökande hoten i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.