Idag har Jenny Aakula tvingats sluta arbeta som frisör. Foto: SVT

Förlossningsskadade Jenny protesterar

Publicerad

Föreningen Våga vägra förlossningsskador har idag skickat över 7000 namn till socialminister Annika Strandhäll (S). En av personerna bakom namninsamlingen är Jenny Aakula från Skänninge.

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om Jenny Aakulas kamp för att uppmärksamma allvarliga förlossningsskador som drabbat många kvinnor.

Läs en äldre artikel om Jenny Aaakula.

Först var det ett informellt nätverk med kvinnor som fått olika skador vid förlossning. Idag har de organiserat sig och bildat föreningen Våga vägra förlossningsskador.

Föreningen menar att kunskapen är för dålig om förlossningsskador och att många kvinnor lider i onödan.

Socialministern Annika Strandhäll (S) fick idag elektroniskt överlämnat men är 7000 namnunderskrifter från kvinnor som protesterar mot dagens vård.

Jenny Aakula från skänninge har tidigare själv drivit en frisersalong, men tvingats sluta eftersom de skador hon har gör det omöjligt att fortsätta arbeta som frisör. Idag arbetar hon med studievägledning istället.

– Det funkar inte helt enkelt, säger hon till SVT Nyheter Öst. Om jag jobbar tre timmar motsvarar påfrestningen ungefär 12 timmar på mitt nya jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer