Jenny Aakula i Skänninge har kämpat länge för att få hjälp med sina förlossningsskador.

Jenny får rätt till operation efter graviditet

Publicerad

Frisören Jenny Aakula i Skänninge är sjukskriven på grund av en förlossningsskada.

Jenny Aakula i Skänninge har drivit en lång kamp mot Region Östergötland på grund eftersom parterna haft olika åsikter om rätten till en bukplastikoperation.

”Nu kan jag blicka framåt”

Nu har Region Östergötland beviljat Jenny Aakula en operation och hon kommer att få en specialistvårdsremiss till SÖS för operation.

– Jag är jätteglad. Det har är ett stort genombrott för mig. Äntligen kan jag blicka framåt, säger Jenny Aakula som är sjukskriven på grund av sina skador hon fått i samband mede sina två förlossningar år 2011 och 2014. Hon drabbades av en delad magmuskel, när musklerna som delar sig vid en graviditet inte går tillbaka, som ger henne ryggsmärtor och diskbråck.

Anmäler till DO

Trots det positiva operationsbeskedet har Jenny Aakula anmält sitt fall till Diskrimineringsombudsmannen (DO). I anmälan skriver hon bland annat att:

”Jag vill hävda att om jag som man, med ett kroppsligt tungt arbete, drabbats av jämförbara skador och efterföljande problematik så skulle vårdkedjan och resultatet av undersökningsfynden se annorlunda ut. De samstämmiga läkarutlåtanden jag fått i två olika landsting inom ramen för landstingsvården, gällande dessa skador – vill jag hävda, hade INTE varit att nekas operation med hänvisning till att det rör sig om en skönhetsoperation, vilket görs i mitt fall av Region Östergötland trots att de olika specialisterna gör gällande mitt vårdbehov.”

Strukturellt vikigt fråga

– Jag vill lyfta den här frågan till DO på ett strukturellt plan och påvisa att det är skillnad på hur män och kvinnor bemöts i vården, säger Jenny Aakula SVT Nyheter Öst.

Vidare skriver hon i anmälan:

”Som patient upplever jag och många andra kvinnor i liknande situation, en nedvärderande attityd rörande våra problem och skador och dess konsekvenser, dagligen i vår kontakt med vården som helhet inom Region Östergötland, i synnerhet gällande graviditets- och förlossningsskador.”

DO kommer inom två veckor att besluta om de ska inleda en utredning av Jennys fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsskador

Mer i ämnet