Försäljning av kyrkoruin väcker starka känslor

Uppdaterad
Publicerad

I Åtvidaberg finns kanske en av de mest spektakulära tomterna till salu – nämligen en kyrkoruin med tillhörande kyrkogård.

– Ja, det är nog ett av de ovanligaste objekten som överhuvudtaget har varit till salu. Jag har aldrig hört talas om något liknande, säger mäklaren Billy Wallh.

Högt belägen på en kulle, vid sjön vindomen ligger kyrkruinen som daterats till 1100- 1200- talet. Vid ruinen hålls bland annat vigslar, men nu säljer Åtvids pastorat de fyra hektar marken och ruinen på grund av att man inte har användning av marken.

Intresset för objektet är stort, ett trettiotal var på visningen förra helgen och nu pågår budgivning, priset ligger just nu på 455 000 kronor.

– En del för fisket, eftersom det är ganska mycket fiskevatten, en del för kommande generationer, en del som investeringar, grannar är också intresserade, så det är många som har hört av sig, säger Billy Wallh.

Ruinen får inte röras och strandskyddet gör att stora delar av tomten inte får bebyggas, men de intresserade har talat om att sätta upp husvagn eller friggebod på åkerplätten nedanför ruinen, berättar mäklaren.

Men Hannäs hembygdsförening är inte glada åt försäljningen.

– Nej, det känns inte bra, det känns som att sälja mor sin, säger Lars Carlsson, ordförande i Hannäs hembygdsförening.

– Det är hemskt, riktigt dåligt, tycker jag personligen. Jag hade önskat något annat, säger konservator Christer Jonsson.

I kväll håller föreningen ett styrelsemöte för de drygt 500 hannäsborna och ett av ämnena som skall diskuteras är försäljningen.

– Om vi kan göra något åt det, vilket är osäkert, men en åsikt kan vi i alla fall ha, säger Lars Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer