Foto: Robin Haldert/TT

Forskare: ”Katter har sannolikt dialekt”

Uppdaterad
Publicerad

Hur jamar, spinner och fräser din katt? Ny forskning undersöker hur katter pratar med oss – och vi med dem.

Forskningsprojektet Meowsic (Melody in humancat communication) undersöker hur katter pratar med oss människor och hur vi kommunicerar med dem. Robert Eklund vid Linköpings universitet är en av forskarna som deltar i det fem år långa projektet.

Undersöker katter från olika landsdelar

Forskarna kommer att studera cirka 30 katter och deras ägare för att få svar på hur språkmelodin, den så kallade prosodin ser ut när katt och människa kommunicerar.

De katter och ägare som deltar i projektet kommer att filmas i hemmet och sedan kommer forskarna att analysera olika vardagssituationer som när katten leker, får mat och klappas.

– Det vore inte förvånande om vi kommer fram till att katter har dialekter, säger Robert Eklund. Foto: SVT

Jamar katter olika i landet?

Katterna och deras ägare kommer från Östergötland, Stockholm och Skåne och sannolikheten är stor att forskningen kommer att visa att katter har dialekt menar Robert Eklund.

– Det finns solklart olika melodier i dessa tre dialekter. Vi ska undersöka om det till exempel är ett större språkligt uppsving eller nedsving i kattens ”mjau” beronde på var de bor.

Dialekter hos olika djurarter har visats tidigare. Forskning har kartlagt att valar har sex olika dialekter – bara i Nordnorge.

– Det vore inte förvånande om vi kommer fram till att katter har dialekter, men ingen har gjort det hittills, säger Robert Eklund.

Forskaren: ”Vi pratar ett gulligt språk med katten”

Både katten och kattägarens språk kommer att undersökas. Hur kattägaren talar tros ha betydelse för kattens språkutveckling och människor pratar ofta med katter och barn på ett enklare, gulligare vis med högre tonläge.

Robert Eklund har även studerat geparders språk. Foto: SVT

Många böcker har skrivits på ämnet katters språk och hur man som kattägare bäst kommunicerar med sitt husdjur. Trots det menar Robert Eklund att forskningen fyller ett tomrum och ska ge svar på frågor som ännu är obesvarade inom fältet.

– Mycket av det som skrivits är anekdotiska beskrivningar, men ingen har tittat på kattspråket stringent och analyserat det strikt vetenskapligt.

Är själv allergisk mot katter

Robert Eklund har ett stort intresse för kommunikationen mellan katt och människa och har ägnat många år av sin forskning till att studera läten bland lejon, geparder och tama katter. Däremot har han inga egna katter hemma.

– Nej, jag är allergisk så jag får äta mycket allergitabletter för att kunna jobba. Mina katter består av en samling plyschkatter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.