• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Professor Karl Wennbergs forskningsrapport visar att Sverige härmat mindre än andra länder. Foto: Linköpings Universitet/SVT

Forskare: Många länder härmar varandra när de försöker bekämpa coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har hanterats på lite olika sätt runt om i världen. Men i stora stycken har länderna härmat varandra. Undantaget är Sverige.

– Uppenbarligen finns det en väldigt stark härmningseffekt, åtminstone under den period som vi studerat det här, nämligen mellan februari och maj 2020. Exempelvis härmade Norge Danmark i implemetation av åtgärder, trots att situationen i länderna var väldigt olika, säger Karl Wennberg, professor på Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling på Linköpings universitet, och en av forskarna bakom rapporten.

OECD-länderna undersökta

Forskarna har undersökt hur de 36 medlemmarna i OECD tagit sig an coronapandemin, och undantaget att härma och snegla på grannen är Sverige. Karl Wennberg menar att en förklaring är att det förbjudet med ministerstyre i Sverige, det vill säga att regeringen inte får lägga sig i vad myndigheterna beslutar, såvida de inte ändrar lagstiftningen, något som de gjorde i våras när riksdagen röstade för ett tillfälligt större handlingsutrymme för regeringen.

– Hur länder styrs och beslutsfattartradition är en av de saker som påverkar det här. Det är egentligen bara Sverige där det är förbjudet med ministerstyre, säger Karl Wennberg.

Viktigt att lyssna på expertisen

Karl Wennberg hoppas nu att forskningsrapporten ska hjälpa beslutsfattare under resten av coronapandemin.

– Det är mycket viktigt att titta på vad experterna säger och rekommenderar och de evidens de har på bordet och inte nödvändigtvis tittar på vad andra beslutsfattare i andra länder, som man kanske umgås med, gör vid varje tidpunkt.

Se och hör en längre intervju med Karl Wennberg i klippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet