Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Micko (S) och Fredrik Sjöstrand (M) pratar mer om styrets förslag i klippet. Foto: SVY/TT

Kostnad för att åka ambulans kan införas i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

400 kronor för ett besök på akuten och att införa en ny kostnad på 200 kronor för ambulansfärd – det blir verklighet vid årsskiftet om förslaget från majoriteten i Region Östergötland går igenom.

Förslaget på en dubblerad kostnad för ett akutbesök – och att det ska kosta att åka ambulans till sjukhuset – kommer från regionen styrande majoritet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, stödda av Sverigedemokraterna. Anledningen är för att spara pengar – runt 10-15 miljoner kronor räknar man med – men också för att kunna satsa på annat.

– Hälso- och sjukvårdsnämnden har en begränsad budget och vi kommer inte få några tillförda medel i år. Det innebär att om vi ska göra några satsningar, som till exempel på barncovid-avdelningen, så behöver vi hitta finansiering för det, och det här är en av de delarna vi tittar på, säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

”Mycket kritiska”

Men förslaget får kritik av oppositionen.

– Det här är information som vi fått via media. Nu när vi hör om de här förslagen så kan jag säga att vi är mycket kritiska. Det här kommer drabba de människor som har mest behov av sjukvården. Behöver man ambulans och akut sjukvård, då ska man få det. Då ska inte avgift vara ett hinder, säger Lena Micko (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Nu ska förslaget utredas för att i november tas upp på regionfullmäktige.

Hör mer om förslaget – och oppositionens kritik – i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.