Kammaråklagare Helene Gestrin. Foto: Vilhelm Stokstad/Micke Fransson/TT

Första åtalen i gigantisk bedrägerihärva i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt 17 personer åtalas nu vid Linköpings tingsrätt i vad som kommer att bli en mycket omfattande bedrägerihärva i Östergötland.

Härvan handlar om ett upplägg där äldre personer luras på pengar via bank-id. Hundratals ungdomar har sedan lockats att agera som målvakter och/eller penningtvättare.

– Det är den första vågen av åtal vi ser nu, säger kammaråklagare Helene Gestrin.

Linköping

Huvudmännen – 23 och 26 år gamla – sitter sedan en tid häktade och åtalas nu för bland annat grovt bedrägeri medelst olovlig identitetsanvändning.

”En ny typ av vardagsbrottslighet”

I ett av åtalen har en 82-årig man fått sina bankkonton länsade på sammanlagt 553 467 kronor. Pengar som sedan har delats upp i olika belopp och satts in på sju personers konton.

Därefter har dessa sju – fem män och två kvinnor mellan 17 och 30 år gamla – på olika sätt hjälpt till att hantera pengarna, vilket gör dem misstänkta för bland annat penningtvättsbrott av olika grad.

– Det här är en ny typ av vardagsbrottslighet, säger Helene Gestrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet