Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Teckning från rättegångens första dag. Försvaret och Esmeraldas mordåtalade mamma längst till höger i bild. Foto: Illustration: Måns BåthVisa alla (2)
Visa alla (2)

Försvarsadvokaten om pappan: ”Han försökte rädda henne”

Uppdaterad
Publicerad
Rättegången mot Esmeraldas mordmisstänkta mamma inleddes under måndagen. Det är den första av högst sex rättegångsdagar och under förmiddagen avhandlades bland annat tekniska och rättsmedicinska platsundersökningar.
Under eftermiddagen la försvarsadvokaten fram sin teori om vad som kan ha skett när Esmeralda dog.

I Norrköpings tingsrätt, sal 3, spelades under förmiddagen larmsamtalet till polisen från pappans broder upp. Både mamman och den numera avlidna pappan beskrevs som skärrade och chockade av brodern.

Delar från den tekniska och rättsmedicinska platsundersökningen avhandlades under förmiddagen. Där framgick det bland annat att Esmeralda konstaterats ha en mängd olika narkotiska preparat i sig, och att hon skulle haft måttliga till goda utsikter att klara sig om hon hade fått akut vård.

Hårprov visar även att Esmeralda fått droger i sig under flera månader innan hon dog.

Dödsorsak enligt rättsläkaren

Dödsorsaken var en följd av nedsatt andning, konstaterar rättsläkaren under rättegången. Detta till följd av traumat mot huvudet som kan ha orsakats av olyckshändelse eller våld.

De rättskemiska analyserna visar även att mamman och pappan har brukat en mängd olika narkotiska preparat under en längre tid.

Mobilerna som bevismaterial

Innan rättegången avbröts för lunch togs föräldrarnas mobiltelefoner upp som bevismaterial av åklagaren. Flera av de meddelanden som lästes upp kan tolkas som knarkköp och flera har också en hård ton mot barnen.

Föräldrarnas sökhistorik tog också upp där det visades att ”tvångströja barn” är en sökning som de gjorde.

Försvarsadvokaten menar dock att det är pappan som använt mammans identitet för att köpa narkotika, och att mamman varit underkastad pappan.

Advokaten: Pappan ska ha försökt rädda hennes liv

Mamman menar att Esmeralda dog på grund av en olycka när flickan badat i badkaret. Pappan ska därefter ha försökt rädda livet på henne, menar försvarsadvokaten.

– Det finns tecken i obduktionsprotokollet som stödjer att det förekommit hjärt- och lungräddning, säger försvarsadvokaten.

Pappan ska enligt försvarsadvokaten ha gett henne preparat som ska ha fungerat som kramplösande, eftersom flickan krampade.

– Sedan får hon maginnehåll ner i lungorna, vilket orsakar en lunginflammation som man dör av på några timmar, fortsatte han.

Nekar brott

Åtalspunkterna mot mamman, som nekar till brott, är mord, synnerligen grov misshandel och brott mot griftefriden.

I andra hand grovt vållande, samt grov misshandel och brott mot griftefriden.

Hör försvarsadvokaten och åklagaren i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåring död i Norrköping

Mer i ämnet