Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT var på plats under den första rättegångsdagen. Få en sammanfattning i klippet. Foto: SVT

Första rättegångsdagen – filmbevis visade våldet mot polisen

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen var det dags för den första rättegångsdagen gällande de så kallade påskupploppen i Linköpingsstadsdelen Skäggetorp. Tre män i 20-årsåldern står åtalade misstänkta för grovt blåljussabotage.

Huvudförhandlingen inleddes klockan 09.00 i Linköpings tingsrätt säkerhetssal sal 3. Det var ett relativt stort säkerhetspådrag som mötte anhöriga, media och åhörare som tagit sig till tingsrätten. Många poliser var på plats och en inledande säkerhetskontroll mötte besökarna.

Efter en kortare försening inleddes förhandlingen med att kammaråklagare Kajsa Malmström genomförde sitt yrkande.

– De misstänkta har tillsammans och i samförstånd med andra angripit och förstört polisverksamhet, skadat polisfordon och utsatt poliser för våld, sa Kajsa Malmström i rättssalen.

Omfattande stenkastning

Enligt åklagaren har våldet bestått i omfattande stenkastning, sparkar och slag med tillhyggen. Fyrverkeri och bangers har dessutom kastats mot polis. Totalt 25 poliser har uppgett att de skadades i samband med händelsen och minst en privat person träffades av sten – som resulterade i en hjärnskakning.

– Gärningen begicks med uppsåt och försvårade allvarligt polisens arbete, sa Kajsa Malmström under förhandlingen.

Under fredagen är det den första förhandlingsdagen efter påskupploppen i Skäggetorp. Säkerheten på platsen var hög. Foto: Axel Brantemo/SVT

Nekar till brott

Under huvudförhandlingen nekade samtliga åtalade till brott. Under eftermiddagen väntas förhör hållas med de tilltalade.

Under dagen visades en del av den filmbevisningen som visar det kraftiga våld polisen utsattes för under dagen. Det handlar om stenkastning och beskjutning av fyrverkeri och bangers. På filmerna syntes också så kallade molotovcocktails. En sekvens som visade när polisen avfyrade varningsskott visades också.

Åklagaren meddelade under rättegången att en av männen, 26-åringen, kommer att begäras häktad efter att han inte inställt sig hos polisen eller lämnat sitt id-kort. 26-åringen erkänner att det är han på bilderna och att han kastat sten mot en polisbil. Mannen anser dock att han inte gjort sig skyldig till något av de brott han åtalats för.

Rättegången pågår under tre dagar och kommer troligen avslutas under tisdagen nästa vecka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.