Foto: SVT

Försvaret har köpt tillbaka ubåtshamnen i Fårösund

Uppdaterad
Publicerad

Marinvarvet i Fårösund kommer snart att åter vara i statlig ägo efter att Fortifikationsverket skrivit på ett avtal om att köpa hamnen för 20 miljoner kronor av Fastighets AB Bunge Kronhagen.

– Vi är nöjda med affären och att vi inte dragits med i någon spekulationskarusell, säger Johan Danielson, pressekreterare på Fortifikatonsverket, till SVT Nyheter Öst.

Köpet av Marinvarvet i Fårösund innebär att militären nu har två hamnar på Gotland. 2016 köpte Fortifikationsverket tillbaka hamnen i Kapellshamn för 2,1 miljoner kronor.

– Jag är glad över att förhandlingarna om hamnen i Fårösund nu är i mål. Vi får nu ytterligare möjligheter och handlingsfrihet vad gäller den militära närvaron på Gotland, säger Peter Sandwall, generaldirektör i Försvarsmakten.

Kom inte överens

Entreprenören Joachim Kuylenstierna köpte 2004 hela gamla KA3, inklusive Marinvarvet där ubåtshamnen ingår, för 18 miljoner kronor av det statliga fastighetsbolaget Vasallen.

I början av 2017 försökte Fortifikationsverket köpa tillbaka Marinvarvet av Kuylenstierna, men man kom inte överens om priset. Fortifikationsverket bedömde marknadsvärdet då som nu till 20 miljoner kronor.

Affärsman från Hong Kong köpte

Istället såldes anläggningen till företaget Artmax AB som ägs av Ming Wai Lau, en affärsman från Hong Kong, för en okänd summa pengar.
Artmax erbjöd sedan Fortifikationsverket att köpa hamnen för 62 miljoner kronor, vilket man tackade nej till.

Fastighets AB Bunge Kronhagen som nu sålt de tre fastigheterna Gotland Bunge Kronhagen 3:69, Bunge Kronhagen 3:70 och Bunge Kronhagen 3:71 till Fortifikationsverket ingår i Ming Wai Laus svenska företagssfär.

Behöver regeringens godkännande

Nu har regeringen till mitten av april på sig att godkänna affären. Om man gör det så kommer Försvarsmakten kunna använda hamnen från och med den 30 april.

– Efter tillträdet återstår att se över behovet av investeringar i form av infrastruktur och verksamhetsanpassningar för att kunna få till en hamn som motsvarar vad Försvarsmakten behöver, säger Urban Karlström, Fortfikationsverkets generaldirektör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.