Operatörer från SOG lastar en HKP 16, Blackhawk, under övningen på Gotland. Foto: Jimmy Croona/FörsvarsmaktenVisa alla (4)
Visa alla (4)

Försvarets kostnader på Gotland ökar

Uppdaterad
Publicerad

Återetablering av militära förband på Gotland blir dyrare än tidigare prognoser.

Idag offentliggörs Försvarsmaktens budgetunderlag för 2017 och det kommer enligt SvD visa på ökade kostnader på en lång rad investeringar.

Bland annat ska ökade kostnader för byggnader vara ett skäl man anger till att prislappen ökar när man nu återinför militär närvaro på ön. Fler andra poster kommer också att skena som till exempel materielkostnader, det nya korträcksviddigga luftvärnet Iris-T, den nya sjömålsroboten och spaningsfartyget Orion som behöver uppgraderas.

Även kostnaderna för den nya versionen av Jas Gripen och den nya superubåten A26 kan komma att påverkas av dollarkursen.

Försvarsminister Peter Hultqvist har inte velat kommentera uppgifterna, men har vid sitt tidigare tal på konferensen Folk och försvar i januari varnat för ökade kostnader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet