Försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja berättar hur dåligt misstänkta kan må av att sitta i häktet över en längre tid. Foto: Axel Brantemo/SVT och Per Danielsson/TT

Långa häktningar påverkar misstänkta negativt

Uppdaterad
Publicerad

Misstänkta som sitter häktade länge, på grund av NFC:s långa handläggningstider, påverkas negativt. Det menar försvarsadvokaten Henrik Olsson Lilja.

Efter att fler ärenden kommit till NFC har handläggningstiderna ökat den senaste tiden. Det har bland annat lett till att utredningar i brottmål tagit längre tid och därmed att misstänkta suttit häktade längre.

Försvarsadvokaten Henrik Olsson Lilja säger att han ser många häktade personer som mår dåligt över att vara i häktet under en längre tid.

Linköping

– Det spelar ingen roll vem du är, du blir nedbruten.

Henrik Olsson Lilja företräder i dagsläget en av sex åtalade män i gängmordsåtalet i Norrköping. Den misstänkta mannen har suttit häktad i över ett år.

Hör Henrik Olsson Lilja berätta om de häktades mående och vilka lösningar han vill se i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet