Försvarsindustrin får allt viktigare roll i Sveriges framtida försvar

Publicerad

Den förstärkning som nu sker av den svenska Försvarsmakten är på en historiskt stor nivå. Samtidigt håller relationerna mellan försvarets olika myndigheter och försvarsindustrin på att förändras på ett genomgripande sätt.

En högt uppsatt källa på Försvarsmaktens högkvarter säger till SVT att man är inne i ett paradigmskifte i sin relation till försvarsindustrin och målet är att bli mer effektiv och flexibel.

Och från branschen bekräftas den pågående förändringen.

– Vi kommer behöva hitta andra affärsmodeller och arbetssätt framöver, säger Robert Limmergård, generalsekreterare för Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF).

Det man ser framför sig är att Försvarsmakten allt mer kommer att fokusera på kärnuppgiften och sina soldater och sjömän, medan till exempel träning, underhåll och logistik kommer utföras av företag i allt högre utsträckning.

Både branschen och försvarets olika myndigheter önskar också vad man uttrycker som “mer flexibla finansiella villkor”.

– Försvarsmyndigheter har pekat på att det kan finnas behov av att flytta pengar över åren och även också mellan olika anslag, säger Robert Limmergård.

Hör Robert Limmergård berätta mer i videoklippet här ovanför.

Upprustning av historiska mått

När Ryssland i gryningen den 24 februari i år inledde sitt invasionskrig mot Ukraina så blev det också början på en satsning av historiska mått på det svenska militära försvaret.

Regering och riksdag tog snabbt beslut om ett ekonomiskt tillskott på två miljarder i år till Försvarsmakten, samt ett mål om en försvarsbudget på två procent av BNP så snart som möjligt.

Försvarsmakten själva bedömer att tvåprocentsmålet kan vara realiserat till 2028.

Det innebär att det som händer nu är den största militära upprustningen i Sverige sedan kalla krigets 50-tal. Mellan 2014 och 2025 kommer utgifterna för försvaret att ha ökat med 85 procent.

Sysselsätter 28 000 anställda

Försvarsbranschen sysselsätter idag ungefär 28 000 personer. Det den svenska försvarsbranschen upplever nu är ett ökat tryck på att leverera materiel och tjänster. 

Där är Linköping ett viktigt nav inom den högteknologiska försvarsbranschen med Saab och Combitech som stora arbetsgivare.

Fakta: SOFF – Säkerhets- och försvarsföretagen

  • Organisation som ska ”arbeta för att i Sverige verksam industri skall få så bra förutsättningar som möjligt att verka framgångsrikt”.
  • Har närmare 150 medlemsföretag som omsatte 42 miljarder 2020.
  • Medlemsföretagen har närmare 30 000 anställda.
  • Samverkar med motsvarande organisationer i andra länder.

Källa: SOFF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.