Vindkraftparken Aurora är en av flera planerade parker i Österjön. Foto: SVT

Försvaret säger nej till vindkraftspark i havet utanför Gotland

Uppdaterad
Publicerad

I ett yttrande säger Försvarsmakten nej till den planerade vindkraftparken Aurora i havet utanför Gotland. Verken ”skulle medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del”, skriver man.

I Östersjön, sydost om Gotland planerar bolaget OX2 sin vindkraftpark ”Aurora”. Här vill man placera som mest 370 vindkraftverk som är högre än 300 meter.

Ärendet, som bereds av länsstyrelsen på Gotland, är just nu ute på remiss. Försvarsmakten går inte närmare in på varför man säger nej, utan hänvisar till sekretess. Man påpekar i skrivelsen att hela Sveriges territorium och den ekonomiska zonen utgör samrådsområde för höga objekt.

Gotland

Riksintresse

När det gäller riksintresse för totalförsvaret så nämner man som exempel: ”Områden kan exempelvis ha koppling till anläggningar för spanings-, kommunikations- och underrättelseändamål.”

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat om Försvarsmaktens restriktiva hållning till de olika vindkraftparker som planeras i bland annat Östersjön.

Det är regeringen som i slutändan kommer att ge tillstånd eller ej.

Se reportage: ”Havsbaserad vindkraft: Landets största park bleknar i jämförelse med nya planerna”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 1500 vindkraftverk finns med i planerna runt Gotland. I klippet ser du skillnaden jämfört med de äldre vindkraftsparkerna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet