Var sjätte elev saknar skolbibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Sedan två år ska alla skolor ha ett bibliotek, enligt skollagen.

Förra året gjorde Kungliga biblioteket på uppdrag av regeringen en undersökning över landets skolbibliotek. Resultatet var slående, var sjätte elev (16 procent) saknade ett eget skolbibliotek. En verklighet som nu bekräftas av Skolinspektionen.

– Att inte skolbibliotek finns på alla skolor är väldigt märkligt, även om inte alla skolor varit tvungna att ha det förrän första juli 2011. Det är ju ändå mer än två år sedan, säger Allan Westerdahl, enhetschef vid skolinspektionen i Linköping.

– Jag ser på det som att det är väldigt tragiskt för jag ser skolbiblioteket som en stor möjlighet till skolorna att utvecklas, säger Elin Lucassi vid Kungliga biblioteket.

Böcker i kartonger

På skolan i Marmorbyn utanför Vingåker finns inget skolbibliotek. Böckerna står nedpackade i kartonger i ett gammalt omklädningsrum nere i källaren.

– Vi har ju en hel del böcker som står nedpackade i källaren. Det är väldigt synd för barn behöver lära sig att slå i böcker, leta efter böcker, använda böcker för att hitta information men också för att inspireras, säger läraren Erika Berglund.

När de hundra eleverna som går på skolan i Marmorbyn ska låna böcker får de ta bussen till Vingåker som ligger två mil bort.

– Ja läget i dag är inte optimalt, det är det inte. Vi har tillsatt en utredning, säger Stefan Westin (S), ordförande i barn-och utbildningsnämnden i Vingåkers kommun.

Hänvisar till stadsdelsbibliotek

Trots att det gått två år sedan alla skolor enligt skollagen ska ha ett bibliotek i skolans lokaler eller inom rimligt avstånd ser det väldigt olika ut.

När SVT Östnytt besöker flera skolor kan vi se att det oftast handlar om miljöer som knappast inspirerar till läsning.

På vissa skolor har några få bokhyllor tryckts in i personalrum. På andra ställen är böcker till viss del nedpackade i kartonger. På en av skolorna är bokhyllorna till och med låsta.

De rektorer vi pratat med hänvisar till stadsdelsbiblioteken eller säger att de arbetar med att färdigställa sina skolbibliotek.

– Jag tycker att Skolinspektionen har varit tandlös och inte tagit i med de metoder man har med föreläggande och vite. Jag tycker att det är väldigt illa, framförallt när man ser de internationella jämförelserna som finns. Att svenska elever har sjunkit så mycket när det gäller läskunnighet och läsförståelse, säger Karin Odelblad bibliotekarie i Norrköping.

Vite för fem skolor

De senaste två åren har Skolinspektionen granskat ett par tusen skolor i landet, men det är totalt bara fem skolor som har förelagts med vite på grund av bristande skolbibliotek.

När inspektionen genomför sina tillsynsbesök är skolbibliotek dessutom bara en av 90 punkter som man granskar.

– Det finns andra bitar i skolans verksamhet som är svårare, där vi lägger mer krut i vår tillsyn, säger Allan Westerdahl vid Skolinspektionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.