Foto: Johan Gunseus TT/Tobias Holmqvist SVT

Fortsatt svagt intresse för privat hemtjänst i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Den 27 februari startar möjligheten till eget val i hemtjänsten i Norrköping. Av de omkring 2700 som har hemtjänst i kommunen i dag har hittills bara 48 personer valt det privata alternativet.

Norrköpings kommun har delats in i sex områden. Förutom kommunen finns minst en privat utförare i varje område. Varje företag har i dagsläget mellan tre och nitton hemtjänsttagare listade. Sedan november har antalet intresserade dubblats, från 22 till 48.

– Det är naturligtvis blygsamt jämfört med det totala antalet personer som har hemtjänst. Att det inte är så många som byter när man redan har börjat få hemtjänst tyder jag som att de flesta är nöjda med det stöd och hjälp man får idag, säger Eva-Britt Sjöberg (KD) kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Norrköping.

Enligt Eva-Britt Sjöberg är det vanligast att de som inte tidigare haft hemtjänst är de som oftare väljer annan utförare än kommunen.

– Så jag känner ingen oro, utan är övertygad att antalet hemtjänsttagare som tar möjligheten att välja någon annan utförare kommer att öka successivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.