Foto: TT

Norrköpingsbor tvingas välja om sin hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon, tisdag, införs tjänsten Eget val, där personer med hemtjänst har möjlighet att välja privata utförare. Nu visar det sig att två av bolagen som tidigare blivit godkända inte får starta.

Norrköpings kommun meddelade under måndagen att de privata hemtjänstbolagen V.O.S Östergötland AB och Inspirera Hemstjänst AB inte kommer att kunna påbörja sina uppdrag som det var tänkt när det fria valet inom hemstjänsten startar i Norrköping den 27 februari.

V.O.S har ännu inte fått godkänd F-skattsedel och Inspirera har på kort tid fått sämre ekonomi. Det innebär att de 24 personer som valt dessa bolag istället får fortsätta med kommunal hemtjänst, eller välja något av de övriga fem privata bolagen.

– Naturligtvis kommer de få möjlighet att välja någon annan utförande i kommunen, i alla fall de som bor i de centrala delarna. Tyvärr har de här två företagen också tänkt att vara aktiva i ytterområdena och då har vi tyvärr inget att välja på där tyvärr, säger Eva-Britt Sjöberg(KD), ordförande vård- och omsorgsnämnden.

Eva-Britt Sjöberg uppskattar att företaget som saknar F-skattsedel kommer igång om några veckor. Det kan dock dröja innan det andra kommer igång.

– Det andra företaget har fått ekonomiska svårigheter och då beror det på hur upphandlingsenheten bedömer deras möjlighet när de har redovisat åtgärdsprogram och så vidare, om de ser att det är tillräckligt, säger Eva-Britt Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.