Det återstår sex dagar tills Norrköpings kommun inför privat hemtjänst i kommunen. Foto: SVT// TT/Bernt Ekdahl

Privat hemtjänst – het fråga för politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Det återstår sex dagar tills Norrköpings kommun inför privat hemtjänst i kommunen. Sju privata bolag vid sidan av det kommunala har de äldre i kommunen att välja på. Men meningarna om det privata alternativet går kraftigt isär, och hittills har bara ett fåtal valt det privata.

Det är måndagseftermiddag i Studiehemmet på Hemgården i centrala Norrköping. Många är sysselsatta med cirkelverksamhet men dessutom pratas det om hur hemtjänsten ska vara utformad nu när Norrköping inför privat alternativ.

– I första hand privat hemtjänst och det är kanske för att anställda i den kommunala hemtjänsten inte får göra allting, inte klättra på stegar för att byta en lampa till exempel, säger pensionären Britt Strannelid.

SVT Öst Valdebatter 2018

– Jag är så skeptisk till bolag som Capio och Attendo och sådana där. De kommer jag inte att välja, säger pensionären Ageneta Ström.

– Man hör ofta att kostnaderna går upp i stället för att gå ner när konkurrensen träder in som det heter, säger pensionären Björn Eric Blombäck.

– Jag tycker att det kan vara båda delarna och att man har valfrihet, säger pensionären Eva Nygren.

Det finns många åsikter och frågor om det privata alternativet för hemtjänsten i Norrköping. Foto: SVT

Bara 48 personer har valt privat

Norrköping blir nu en av 170 kommuner som har både kommunal och privat hemtjänst, men än så länge har bara 48 personer valt det privata alternativet.  I vårt område, Östergötland inklusive Gotland, är det nu hälften av kommunerna som har privat alternativ. Flera kommuner utreder dock om man ska införa valfrihet på området.

– Vi skulle väl kunna ha valfrihet i den kommunala hemtjänsten också och välja det man vill ha. Får vi en rejäl satsning på det och mer utbildad personal som får bra arbetsförhållanden då tror jag nog på den istället för den privata, säger pensionären Gun Björk.

MISSA INTE: Under torsdagen kommer vi publicera en debatt om den privata hemtjänsten mellan oppositionråd Mona Olsson (V) och kommunalråd Eva-Britt Sjöberg (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Öst Valdebatter 2018

Mer i ämnet