Jan Arvidsson (C) debatterade med Camilla Egberth (S) om landsbygden. Foto: SVT

”Borde inte vara skillnad på om jag bor i stan eller landsbyggden”

Uppdaterad
Publicerad

Det jäser och pyser ute på Motala kommuns landsbygd. SVT har tidigare berättat om det nätverk som bildats och som försöker påverka politiken. Nu har deras missnöje blivit till en politisk debatt mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna.

Landsbygdsborna har tröttnat på nedlagd samhällsservice som tidigare varit en självklarhet. Skolor, äldreboenden, BVC-mottagningar liksom butiker och busslinjer försvinner. Nu har oppositionspolitikern Jan Arvidsson (C) och kommunstyrelsens ordförande Camilla Egberth (S) debatterat landsbygdsfrågan.

– Det borde inta vara någon skillnad om jag valt att bo i staden eller på landet när det handlar om samhällsservice, säger Jan Arvidsson.

Val 2018 – #dinröst
Jan Arvidsson från Centern debatterar landsbygdsfrågan.

– Samhället har förändrats ganska mycket de senaste decennierna och det gör ju att man måste anpassa verkligheten därefter, säger Camilla Egberth.

Antalet invånare på landsbygden har ökat

Samtidigt som samhällsfunktioner läggs ned har antalet invånare på landsbygden i kommunen ökat.

– Det är bara på orter där befolkningen minskat som neddragningar har gjorts, säger Camilla Egberth.

– Det finns ingen dialog om problemen. Skolor och äldreboenden läggs ner och gymnasieelever kommer inte till skolan om de inte har en epa-traktor, säger Jan Arvidsson.

Camilla Egberth från Socialdemokraterna debatterar landsbygdsfrågan. Foto: SVT

”Vi blir nonchalant bemötta”

Debatten kom också att handla om misstroendet mot hur politiken i Motala hanterar protesterna ute från landsbygden. De som engagerat sig i landsbygdsnätverket känner inte att de får svar på sina frågor.

– Det finns ingen dialog om problemen och det blir en monolog, dialogen fungerar inte om problemen inte är lösta, säger Jan Arvidsson.

– Jag förstår om man blir upprörd, men vi för gärna samtal, säger Camilla Egberth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet