Foto: SVT

Fortsatt digitala politiska möten i höst

Uppdaterad
Publicerad

Hur de politiska mötena kommer genomföras under hösten med anledning av pandemin skiljer sig åt. De absolut flesta kommunerna kommer fortsätta med kommunfullmäktige-, kommunstyrelse- och nämndmöten på distans. Men i Kinda kommun hade man fattat beslut om att genomföra nästa kommunstyrelsemöte fysiskt.

– Distansmötena är fullt möjliga, men när det blir diskussion i vissa viktiga frågor blir det ibland svårare att på distans följa det hela. Sedan vill man träffas igen, samtidigt som det så klart är viktigt att man sköter sig och håller avstånd och hela den biten, säger Christer Segerstéen (M), kommunstyrelsesordförande i Kinda kommun.

”De digitala mötena är här för att stanna”

Samtidigt säger han att man tar med sig lärdomar av att ha haft mötena på distans.

– De digitala mötena har kommit för att stanna. Det är inget tvivel om det och vi kommer ha med till exempel tjänstemän digitalt även när vi träffas fysiskt, säger Christer Segerstéen.

Under tisdagsmorgonen meddelade Christer Segerstéen att Kinda kommun fattat ett nytt beslut – som innebär att man fortsätter med digitala möten efter sommaren.

I listan nedan kan du läsa hur kommunerna i Östergötland och på Gotland löser frågan i höst.

Valdemarsvik:

För Valdemarsvik kommuns del så kommer möjligheten till distansdeltagande fortsätta under hösten.

Gotland:

Inom Region Gotland följer vi rekommendationerna och så länge rekommendationen om att ”jobba hemma om det går” gäller, så fortsätter mötena vara digitala. Detta gäller (i nuläget) fram till sista september.

Linköping:

I Linköpings kommun har man digitala möten till augusti månads slut. Beslut om hur det blir från och med september är ännu inte fattat.

Kinda:

I Kinda kommun ingicks en politisk överenskommelse innan sommaren om att styrelse- och nämndsmöten återigen skulle genomföras fysiskt efter sommaren. Kommunstyrelsen kommer i enlighet med denna överenskommelse att ha sitt nästa möte den 6 september fysiskt. Under tisdagsmorgonen har kommunen dock fattat beslut om att inte genomföra mötet fysiskt.

Vad gäller nämnderna är dessa dock självständiga och åtminstone en nämnd har valt att hålla höstens första möte digitalt. Gällande kommunfullmäktiges första möte efter sommaren äger det rum i slutet av september och där har presidiet ännu inte tagit ställning till om hur detta mötet ska genomföras. Vi följer dock utvecklingen vad gäller smittspridningen och inriktningen om fysiska möten kan därför komma att omprövas om skäl till detta finns.

Finspång:

De möten som vi nu förbereder inför, KS 25/8 och KF 15/9, kommer att vara på distans. Med största sannolikhet kommer även KS 22/9 vara det då vi som organisation har distansarbete september ut. Efter det finns det ingenting som är beslutat i frågan utan vi följer utvecklingen och de rekommendationer som kommer.

Vadstena:

Den informationen som har gått ut i Vadstena är kommun är att rekommendationerna om att jobba hemifrån om arbetet så tillåter förlängs till sista september och därför kommer även de politiska mötena ske på distans under september månad. Vad som gäller senare i höst tas beslut om senare utifrån smittläget i samhället och myndigheternas rekommendationer.

Ödeshög:

Ödeshögs kommun följer utvecklingen noga håller sig smittotalen fortsatt på låga nivåer kan det vara aktuellt att börja återgå till fysiska sammanträden med få deltagare. Än så länge sker dock alla sammanträden på distans.

Norrköping:

I Norrköping är det kommunfullmäktige på distans september ut. Vi kommer noga följa utvecklingen och FHMs rekommendationer. Därefter tas nya beslut från oktober och framåt.

Åtvidaberg:

I Åtvidaberg så kommer utskottsmöten och mindre nämnder träffas fysiskt. Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige digitalt tillsvidare.

Motala:

I Motala kommun kommer samtliga kommunfullmäktigemöten under hösten att vara på distans, precis som under våren. Hur nämnderna väljer att göra vet vi inte idag. Det är upp till varje ordförande att besluta om.

Uteblivna svar:

Boxholms kommun, Mjölby kommun, Söderköping, Ydre kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.