Ingela Emmoth driver hotell i Motala. I fjol tappade hotellet 68 procent. Se henne berätta hur pandemin påverkat hennes verksamhet. Foto: Axel Brantemo/SVT

Fortsatt hotellkris i Motala: ”Man vill överleva detta”

Uppdaterad
Publicerad

I april förra året besökte SVT Öst stadshotellet i Motala. Hotellägaren Ingela Emmoth beskrev då läget för hotellet som ”nattsvart”. Nu har pandemin härjat i Sverige i ett år – och hotellbranschen är fortsatt hårt ansatt.

– Det är fortfarande väldigt mörkt, säger Ingela Emmoth.

Hon har tvingats korttidspermittera hela personalen och beläggningen förra året var en minskning på 68 procent.

– Ibland känner jag att jag vill stänga dörren och gå hem. Men någonstans har man en instinkt att man vill överleva detta, säger Ingela Emmoth till SVT Öst.

Motala

Hårt ansatt bransch

Hon är inte ensam att ha drabbats hårt i hotellbranschen. Enligt preliminär statistik från SCB minskade till exempel gästnätterna i Linköping förra året med 34 procent. För Sverige som helhelt minskade beläggningen med 50 procent under förra året, enligt företaget Benchmark Alliance.

– Nu har de höjt omställningsstödet och det är toppen. All stöd och all hjälp vi kan få just nu för att överleva pandemin är viktig. Men det finns säkert mycket mer man kan göra ändå, säger Ingela Emmoth.

För hotellet i Motala är Vätternrundan en viktig inkomstkälla. I veckan kom nyheten att tävlingen väntas bli av i sommar.

– Vi hoppas verkligen att det genomföras, men det återstår att se. Vi håller verkligen tummarna, säger Ingela Emmoth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet