Foto: Mikko Lindskog/SVT

Fortsatt ont om bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsmarknaden kommer inte att vara i balans om tre år. Det tror alla kommuner utom tre i Östergötland och på Gotland.

I Östergötland tror alla kommuner utom tre, Söderköping, Ydre och Vadstena, att det kommer finnas ett underskott på bostäder om tre år. Det framkommer i den årliga bostadsmarknadsenkäten.

Förra året trodde samtliga kommuner i Östergötland att det skulle råda underskott om tre år.

Gotland har en speciell situation eftersom fritidshusköpare från fastlandet driver upp priserna. Som en följd blir det extra svårt att hitta bostäder för hushåll med låga inkomster och framförallt de som är nya på bostadsmarknaden.

Region Gotland tror till och med att bristen på bostäder kommer att förvärras under de närmaste åren i väntan på att byggprojekt blir färdigställda.

I Östergötland menar länsstyrelsen att de viktigaste skälen till att det byggs för lite är höga byggkostnader och brist på detaljplanelagd attraktiv mark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.