Färjan HSC Gotlandia II slet sig från kajen i den hårda stormen. Foto: Patrik Widegren, SVT

Gotlandsfärja slet sig från kaj

Uppdaterad
Publicerad

Under den kraftiga blåsten under natten till måndagen så slet sig färjan Gotlandia II från sina förtöjningar i Visby hamn. Händelsen upptäcktes då elförsörjningen till det obemannade fartyget bröts.

Se mer i klippet ovan.

Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland, säger att man hade vidtagit de åtgärder som man brukar göra inför hårt väder. Fartyget, som inte går i trafik under vintern,  var förtöjt vid flera punkter.

Gotland
Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland Foto: SVT

– Normalt sett räcker det alldeles utmärkt men den här gången så har akterförtöjningarna släppt. Vi får titta på det här nu och säkerställa att det här inte händer igen, säger han.

Räddningstjänsten hjälpte till att få ombord besättningspersonal på färjan så den kunde återvända till kajen. Det är ännu oklart om det uppkom några allvarligare skador på färjan.

Färjeturen från Visby–Nynäshamn ställdes in måndagsmorgonen på grund av det hårda vädret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet