Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Öresundsbron har stängts av pga av stormbyarna. Foto: Mikael Nilsson, SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Stormen Ciara slår hårt mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Ciara har mojnat under natten. Det kommer att bli fortsatt blåsigt under måndagen, men inte alls som under söndagen då ovädret härjade på flera håll i landet. Värst har vindarna varit över Skåne och ovädret rörde sig sedan österut mot sydkusten och ostkusten.

På söndagskvällen hade SMHI klass 2-varningar för stormbyar utfärdade för Västra Götaland, Halland, Skåne, Öland och Gotland. Vid 05.45 har SMHI tagit bort samtliga klass 2-varningar för stormbyar, och nu kvarstår endast en klass 1-varning i Skåne för mycket hårda vindbyar under stora delar av måndagen.

Flyg inställda och broar stängda

Den statliga flygplatsägaren Swedavia meddelar vid 20-tiden på söndagskvällen att en mängd flygningar från Arlanda och Landvetter ställts in, och andra försenats. Via denna länk kan du se Swedavias avgångsinfo för Arlanda, och via denna länk för Landvetter.

Öresundsbron är nu öppen efter att ha stängts av vid 20.50 på söndagskvällen.

Se sändningen från Öresundsbron.

I Västra Götaland stoppades tågtrafiken på Bohusbanan efter att stormvindar på upp till 27 meter i sekunden uppmätts. Även färjor och vägar påverkades. Vid 16-tiden stängdes Uddevallabron i båda riktningar.

Nedfallna träd

Trafikverket fått in väldigt många larm om nedfallna träd och grenar på vägarna i framför allt Västra Götaland. Även i Jönköping, Småland och Skåne rapporteras om nedfallna träd. Utanför Kristianstad krockade en personbil med ett nedfallet träd vid 18-tiden.

I samtliga svenska farvatten varnas för kuling, och i Kattegatt klass 2-varnas för mycket högt vattenstånd.

En man hittad – en befaras ha drunknat

En fritidsbåt med två män kapsejsade på sjön Fegen i Svenljunga kommun och en stor sökinsats sattes in. Vid 23-tiden meddelade räddningstjänsten att de hittat en av de två mannen.

– Han hittades stel och kall vid strandkanten av polisen och har förts med ambulans till sjukhus, säger Fredrik Lovén vid Södra Älvsborgs räddningstjänst.

Båten påträffades upp och ned i en annan vik, men den andre mannen saknas fortfarande och räddningsinsatsen har avbrutits.

Tusentals strömlösa

Flera strömavbrott har rapporterats i stormens spår. Vid 22-tiden hade de tre största strömbolagen över 15 000 strömlösa kunder.

– Nästan alla strömavbrott beror på stormen. På grund av säkerhetsrisken är montörerna inte ute på fältet, men vi försöker avhjälpa felen på annat sätt, säger Mikael Petrovic Wågmark, presschef på Vattenfall.

Hårda vindar på Sundspromenaden i Malmö. Foto: Johan Nilsson, TT

Högt vattenstånd

Vinden bidrar med att vattenståndet på västkusten och i Bottniska viken stiger. I sydvästra Östersjön, Bälten och Öresund söder om bron sjunker däremot vattenståndet.

SVT rapporterade · Senaste nytt om stormen

Har du bilder på stormens framfart? Skicka dem gärna till oss!
Mejl: svtnyheter@svt.se
Facebook/Twitter: @svtnyheter
Vi får också många frågor om läget i vägtrafiken på olika orter. Klicka här för att komma till Trafikverkets karta med väginformation för hela Sverige, som uppdateras i realtid. Dra i kartan och zooma in för att hitta din ort.
Väldigt många av er frågar om hur det ser ut i specifika län och områden, och hur det kommer att se ut under natten. Via denna länk kan du se alla SMHI:s vädervarningar. Klicka på ditt län så får du mer detaljerad information om vilka vindhastigheter det varnas för, och hur länge varningen gäller.
15.27
Hej! I den här liverapporten lägger vi in all information vi får om hur stormen Ciara påverkar Sverige.
15.28
Trafikverket har meddelat att tågtrafiken på vissa sträckor kommer att ersättas med buss mellan klockan 12 på söndagen och 14 på måndagen.

Tågsträckorna som påverkas är:
Varberg – Borås
Uddevalla – Strömstad
Håkantorp – Gårdsjö
Herrljunga – Borås
Halmstad – Värnamo
15.39
 Hastigheten på Uddevallabron sänkts till 70 kilometer i timmen och är helt avstängd för tung trafik.
– Bron är avstängd för tung trafik i båda riktningarna och vindkänsliga fordon rekommenderas att inte passera bron i nuläget, säger Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.
15.39

Flygtrafiken till och från Landvetter gick vid 14.15-tiden som vanligt enligt Swedavia.
– Det är ju något som kan förändras under eftermiddagen. Primärt handlar det inte om vindstyrkan utan om vindriktingen. Kraftiga sidvindar kan vara problemantiskt, säger Lovisa Ernestam, biträndande presschef på Swedavia till SVT Nyheter Väst.

15.42
Även i Skåne kommer tågtrafiken att påverkas av ovädret.
Från klockan 18:00 söndagen den 9/2 till klockan 12:00 måndagen den 10/2 ställs tågtrafiken in på följande sträckor: Helsingborg - Teckomatorp och Malmö - Simrishamn.
Från klockan 18.00 söndagen den 9/2 till klockan 10.00 måndagen den 10/2 ställs tågtrafiken in på sträckan Helsingborg - Förslöv.
15.43
Även Skånebanan påverkas.
– Lokförare har rapporterat att kontaktledningslinjor svajar. Så man kan inte köra med full hastighet, säger Mats Olsson, verksamhetsjour på Skånetrafiken.

Problem i tågtrafiken genom Skåne – nedsatt hastighet

SVT NyheterSvajande kontaktledningslinor påverkar tågtrafiken på Skånebanan. Pågatåg får nu köra med nedsatt hastighet med förseningar som följd.
15.45
Enligt Trafikverket är det just nu problem i färjetrafiken mellan Sund och Jarenleden (väg 2206). 
De skriver i ett meddelande: "Tillfälliga begränsningar för tung trafik på grund av hårda vindar. Oklar prognos"

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer