• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Stormvindar i Lysekil och i Västra hamnen i Malmö. Foto: Susanne Paulsson, SVT / Johan Nilsson, TT

Stormen Ciara slår hårt mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Ciara har mojnat under natten. Det kommer att bli fortsatt blåsigt under måndagen, men inte alls som under söndagen då ovädret härjade på flera håll i landet. Värst har vindarna varit över Skåne och ovädret rörde sig sedan österut mot sydkusten och ostkusten.

På söndagskvällen hade SMHI klass 2-varningar för stormbyar utfärdade för Västra Götaland, Halland, Skåne, Öland och Gotland. Vid 05.45 har SMHI tagit bort samtliga klass 2-varningar för stormbyar, och nu kvarstår endast en klass 1-varning i Skåne för mycket hårda vindbyar under stora delar av måndagen.

Flyg inställda och broar stängda

Den statliga flygplatsägaren Swedavia meddelar vid 20-tiden på söndagskvällen att en mängd flygningar från Arlanda och Landvetter ställts in, och andra försenats. Via denna länk kan du se Swedavias avgångsinfo för Arlanda, och via denna länk för Landvetter.

Öresundsbron är nu öppen efter att ha stängts av vid 20.50 på söndagskvällen.

Se sändningen från Öresundsbron.

I Västra Götaland stoppades tågtrafiken på Bohusbanan efter att stormvindar på upp till 27 meter i sekunden uppmätts. Även färjor och vägar påverkades. Vid 16-tiden stängdes Uddevallabron i båda riktningar.

Nedfallna träd

Trafikverket fått in väldigt många larm om nedfallna träd och grenar på vägarna i framför allt Västra Götaland. Även i Jönköping, Småland och Skåne rapporteras om nedfallna träd. Utanför Kristianstad krockade en personbil med ett nedfallet träd vid 18-tiden.

I samtliga svenska farvatten varnas för kuling, och i Kattegatt klass 2-varnas för mycket högt vattenstånd.

En man hittad – en befaras ha drunknat

En fritidsbåt med två män kapsejsade på sjön Fegen i Svenljunga kommun och en stor sökinsats sattes in. Vid 23-tiden meddelade räddningstjänsten att de hittat en av de två mannen.

– Han hittades stel och kall vid strandkanten av polisen och har förts med ambulans till sjukhus, säger Fredrik Lovén vid Södra Älvsborgs räddningstjänst.

Båten påträffades upp och ned i en annan vik, men den andre mannen saknas fortfarande och räddningsinsatsen har avbrutits.

Tusentals strömlösa

Flera strömavbrott har rapporterats i stormens spår. Vid 22-tiden hade de tre största strömbolagen över 15 000 strömlösa kunder.

– Nästan alla strömavbrott beror på stormen. På grund av säkerhetsrisken är montörerna inte ute på fältet, men vi försöker avhjälpa felen på annat sätt, säger Mikael Petrovic Wågmark, presschef på Vattenfall.

Hårda vindar på Sundspromenaden i Malmö. Foto: Johan Nilsson, TT

Högt vattenstånd

Vinden bidrar med att vattenståndet på västkusten och i Bottniska viken stiger. I sydvästra Östersjön, Bälten och Öresund söder om bron sjunker däremot vattenståndet.

SVT rapporterade · Senaste nytt om stormen

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer