Framtiden hotad för Skänninge Marken ?

Uppdaterad
Publicerad

Idag drog en av Sveriges största marknader igång. Skänninge Marken som varje år lockar över 100 000 beökare över två dagar.

Solen stod högt på himmlen när 2011 års marknad drog igång.

Mycket folk hade letat sig till Skänninge denna första marknadsdag för att åka karusell och se vad de över 1000 knallarna hade att erbjuda.

Men mörka moln hotar nu både marknaden och knallarnas framtid.

En ny lag vill tvinga knallarna att använda kassaapparater.

Idag startade en av Sveriges största och äldsta marknader, Skänninge marknad. En folkfest med tusenåriga anor. Men, krav på kassaregister från skatteverket hotar nu marknadernas existens.

I knallekåren tror man till och med att marknaderna kommer att dö ut. Om en månad lämnar skatteverket ett förslag till finansdepartementet om krav på kassaregister, även för knallar.

– Det tycker jag är en riktigt dålig idé. Detta är mäniskor som redan är bortvalda av arbetsmarknaden. Nu har man hittat en liten nisch där man kan försörja sig. Här är inga stora pengar.

– Jag har inget emot kassaregister men det jag är mest rädd för är att det inte kommer att fungera.

Både kyla och värme, batterierna tål inte kyla eller värme, Hur ska det fungera, el kan vi inte få överallt.

Skänninge marknads arrangörer ser inget problem med varken kassaregister eller el.

– Vi välkomnar det för vi tillhandahåller el och allt så vi har inga problem med det, säger Jan Carlsson marknadsansvarig till Östnytt.

– Men det finns också mindre marknader som inte ligger mitt i stadskärnan såsom i Skännige. Det finns småmarknader och det måste vara el överallt. Har du inte elen och det inte fungerar då sviker knallarna och då sviker kunderna och till slut tror jag att många marknader kommer att dö ut eller bli mindre. Så folkfesten tror jag kommer att försvinnna efter hand säger Jan Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.