Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Lago, förbundsdirektör vid Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG, är stolt över att MSB ingått samarbetet med dem. Hör mer i klippet. Foto: Axel Brantemo/SVT

Framtidens räddningstjänst – civila ska spela större roll

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG, inleder ett femårigt samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Syftet är att bygga upp ett nationellt kunskapscenter för att snabbt få hjälp av civila vid olyckor.

– Generellt har Sverige varit väldigt dåligt på att använda kraften hos de civila, säger Ulf Lago, förbundsdirektör vid RTÖG.

Efter en lagändring 2021 kan kommuner överlåta åt någon annan att vidta inledande åtgärder vid räddningsinsatser. Detta är något som möjliggör användandet av civila och andra aktörer vid olyckor.

Projekt under fem år

RTÖG och MSB ska bygga upp ett nationellt kunskapscenter inom respons i det tidiga skedet. Tanken är att arbetet ska pågå under fem år med start 2024.

– Det blir det första av sitt slag och markerar ett stort kliv framåt i det gemensamma nationella arbetet för att öka utvecklingen av respons i det tidiga skedet, säger Ulf Lago förbundsdirektör vid RTÖG.

Målet med projektet är ett säkrare samhälle. Hör mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.