Friskolekoncernen JB i ekonomisk kris

Publicerad

John Bauer-Koncernen lägger ner grund- och gymnasieverksamheten. Det påverkar bland annat skolorna i Linköping, Norrköping och Eskilstuna.

Bakgrunden är bland annat sviktande elevunderlag. I Eskilstuna tar nu Stiftelsen Stadsmissionens skola över verksamheten. I Norrköping och Linköping tar ett helt nybildat skolbolag över.

De nya ägarna måste dock prövas och få ett godkännande av Skolinspektionen innan verksamheten kan fortsätta. Ekonomisk stabilitet, elevunderlag och andra förutsättningar för att bedriva skolverksamhet ska granskas.

Enligt rektor Tommy Thundahl i Norrköping så kommer skolorna att drivas vidare som vanligt. Det handlar istället om bolagsförändringar som koncernen kommer att ge mer information om imorgon.

Enligt de preliminära antagningssiffrorna så gapar nu mer än hälften av platserna till John Bauergymnasiet i Linköping tomma.
I Norrköping ser det lite bättre ut. Men på John Bauergymnasiet i Eskilstuna är det dock välfyllt.

– De lägre siffrorna i Linköping och Norrköping är inget hot mot skolorna, säger Tommy Thundahl till Östnytt

Läs mer på SVT:s Smålandsnytt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer