Foto: SVT

Fritidsbankerna blir allt fler

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som tar chansen att låna gratis idrottsutrustning hos Fritidsbankerna. Till kontoret i Norrköping kommer varje vecka runt 250 låntagare.

Efter att utmärkelsen ”Årets peppare” delades ut vid Idrottsgalan tidigare i veckan är förhoppningarna att ännu fler ska vilja låna idrottsutrustning. I Norrköping startade verksamheten 2017.

– Nu kanske vi får fler låntagare. Det hoppas vi, säger Hassan Hanna Deeb, som är projektledare vid organisationens kontor i stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping.

I vårt område finns det Fritidsbanker i Visby, Klintehamn och Norrköping. Den första utlåningsstationen startades i Deje i Värmland för 13 år sedan.

Bankerna är till för alla

Vem som helst kan komma till en av bankerna och låna utrustning. Tanken är att den som vill prova en idrott inte ska behöva köpa dyr utrustning själv.

Av förklarliga skäl har skidor inte varit så efterfrågade i vår del av landet denna säsong, medan skridskor fortfarande är populärt. Ibland kommer privatpersoner in och lånar, ibland kommer en hel skolklass som ska ha idrottsdag. I de något snöfattigare delarna av Sverige är det också populärt att låna med sig skidor för en skidsemester norrut. I och med att lånetiden är 14 dagar är det fullt möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.