Foto: Audun Braastad/TT

Fruktad bisjukdom drabbar Gotland igen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen på Gotland larmar om att ett utbrott av amerikansk yngelröta har konstaterats i Guldrupe socken.

Biodlare i närområdet kontaktas nu för att spridningen ska kunna minimeras.

– Det som sker är att bitillsynsmannen bränner upp samhället, sedan så gör man en skyddszon runt den här bigården, säger Johanna Lindström, samordnare för bitillsyn hos Länsstyrelsen Stockholm till SVT Nyheter Öst.

Återkommande problem

Förra året drabbades biodlare inom sex församlingar på Gotland: Fröjel, Hejde, Eskelhem-Tofta församling, samt Vänge och Väte församlingar.

– Många samhällen bär på sporer från amerikansk yngelröta, men det är först när de får kliniska symptom som man säger att sjukdomen har utbrutit, säger Johanna Lindström.

Bakterier angriper binas larver

Amerikansk yngelröta är en bakteriesjukdom som livnär sig på binas larver. Biodlare måste enligt lag avliva sina bisamhällen och förbjuds att flytta på de drabbade bina. Många biodlare som drabbats av bisjukdomen väljer då att elda upp sina bisamhällen, en åtgärd som kostar biodlarna pengar.

Smittan är helt ofarlig för människor och det finns inga risker med att äta honung från bin som smittats.

Guldrupe socken har medeltida ursprung och ligger mitt på Gotland. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet