Flera orsaker bakom driftstörningarna i höstas. Foto: SVT

Fortsatt hård belastning på intensiven i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckans ansträngda läge på länets intensivvårdsavdelningar fortsätter. Under måndagsförmiddagen är det fortsatt hårt tryck på verksamheterna.

Redan i förra veckan var läget ansträngt på länets intensivvårdsavdelningar. Samtliga platser var upptagna och Region Östergötland fick skicka patienter till Kalmar, Jönköping och Örebro. Situationen i regionen är på måndagen fortsatt hårt ansträngd, något som Sveriges Radio Östergötland var först med att berätta.

– Det är fullt, men det rör på sig och vi gör plats i fall att det behövs, om det kommer in en patient med intensivvårdsbehov kommer den att tas omhand, berättar Eva-Lena Zetterlund, produktionsenhetschef för Sinnescentrum som majoriteten av all intensivvård vid Region Östergötland samlas under.

Följer utvecklingen

Sammanlagt finns det närmare 30 intensivvårdsplatser i Östergötland, dessa är fördelade på flera avdelningar vid Universitetssjukhuset i Linköping, US, och Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Eva-Lena Zetterlund menar att situationen fortfarande är kontrollerbar, men att de följer utvecklingen för att kunna backa upp verksamheten.

– Jag pratade med cheferna imorse, de har kontroll och jobbar med frågan, all eloge till dem, de gör ett fantastiskt bra samarbete.

Fyllt alla platser – igen

De patienter som vårdades förra veckan och som förväntades lämna intensivvården har följt planen och prognosen för det stämmer därför. Det som nu har hänt är dock att det tillkommit nya patienter som i nuläget är fler än patienterna som lämnat.

– Vi hjälps åt mellan alla våra intensivvårdsavdelningar och i nuläget tar vi ingen hjälp från annat sjukhus än de vi har i Östergötland, säger Eva-Lena.

Finns det någon risk med att intensivvården är så hårt belastad?

– Risken ökar när flödet stannar av, när patienter behöver vård över längre tid, det är inte så nu, så länge det finns patienter och luckor som rör sig minskar risken, vi stänger aldrig några dörrar inom intensivvården.

– Det som är en utmaning i det här är att jobba med uthålligheten för personalen om det pågår en längre tid, men det jobbar vi med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.