Länets intensivvårdsavdelningar är för tillfället fulla. Foto: SVT

Ont om plats på intensiven i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan har Universitetssjukhuset i Linköping fått ta hjälp av Vrinnevisjukhuset och även sjukhus utanför länet för att klara av alla patienter i behov av intensivvård. Nu börjar det däremot att se bättre ut.

Det var för två veckor sen det började att märkas av en större belastning på intensivvårdsavdelningarna för Universitetssjukhuset. I början av denna vecka nådde det sin kulm när det blev överbelagt på intensiven i Linköping. Sjukhuset fick då ta hjälp av sina grannar på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, och även kolla utanför länet, för att klara av mängden sjuka.

Universitetssjukhuset i Linköping är fortfarande fullt, men det börjar se bättre ut. Foto: Jonas Roslund

Eva-Lena Zetterlund, produktionschef Sinnescentrum region Östergötland, förklarar att mängden sjuka har flera orsaker.

En del av förklaringen är att det är influensatider, och då blir vissa sjuka i mer allvarliga sjukdomar som till exempel lunginflamation. Samtidigt ska alla de som har opererats ha fortsättningsvård, vilket tar upp sjukhussängarsängar. Slutligen finns det en del slump när det kommer till mängden svårt sjuka.

-Intensivvården är en väldigt dynamiskt verksamhet i sin natur, säger Eva-Lena Zetterlund.

Har fått flytta på patienter

Förutom att flytta patienter till Norrköping har Universitetssjukhuset också fått flytta de mindre sjuka till intensivvårdsavdelningarna  i Jönköping, Kalmar och Örebro. Enligt Eva-Lena Zetterlund har de nu börjat att ta tillbaka sina patienter, då trycket på Universitetssjukhuset har minskat.

Även om sjukhusen i länet fortfarande har fullt på intensivvårdsavdelningen, ser det bättre ut inför nästa vecka. Eva-Lena Zetterlund säger att de har säkrat upp med mer personal och ser mer positivt på nästa vecka.

– Läget har stabiliserats och har blivit mer hanterbart jämnfört med i början av veckan. Prognosen ser mer gynnsam ut för nästa vecka, säger Eva-Lena Zetterlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.