Räddningstjänsten bekämpar branden i en syrisk-ortodox kyrka i Norrköping. Foto: Ulf Wigh

Anlagd mordbrand i kyrka i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Vid 02.20 fick räddningstjänsten larm om brand i en större syrisk-ortodox kyrka byggd i trä.

Ett 30-tal brandmän från sju olika stationer var på plats under natten till måndag för att släcka branden som tidigt på måndagsmorgonen uppgavs vara under kontroll.

– Det som har börjat att brinna är ju fasaden, där det finns tecken på att man har försökt anlägga brand på flera ställen. På en av platserna har det tagit sig rejält, säger Jan Pettersson, yttre befäl vid Räddningtjänsten Östra Götaland.

Jan Pettersson, yttre befäl vid Räddningtjänsten Östra Götaland Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Hotade hela byggnaden

S:ta Marias Ortodoxa kyrka är cirka 40 meter lång är helt byggt helt i trä och det var nära att det blev en betydligt större brand.

– Utifrån ser det ju ut som vi bara har lokala skador på fasaden, men branden har sedan spridit sig upp på vinden, och därifrån hotat hela byggnaden. Det finns delar av bjälklaget som är helt förkolnade, säger Jan Pettersson.

Var anlagd

Polisen kunde senare under måndagen konstatera att branden var anlagd.

– Vi har hittat brännbar vätska på platsen. Jag vet inte exakt vilken vätska, det får analysen utvisa, säger Leif Hermansson, chef för polisens avdelning för grova brott, till TT.

Ingen människa uppges ha skadats vid branden, och polisen har ännu ingen misstänkt. Det är också oklart om det har förekommit några hot med kopplingar till den syrisk-ortodoxa kyrkan. En förundersökning om mordbrand är inledd.

Under måndagen gjorde polisen en teknisk undersökning av platsen. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.