Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Detta har hänt kring fuskligan på högskoleprovet Foto: TT/Polisen

Fuskdömda blir utan högskoleprovsresultat

Uppdaterad
Publicerad
Universitets- och högskolerådet, UHR, fattade idag beslutet att 22 av de 23 dömda för högskoleprovsfusk blir utan resultat från provet. Den 23:e dömde tas det beslut om senare under månaden.

– Fusk på högskoleprovet är oacceptabelt, och det får konsekvenser – efter tingsrättens dom kommer nu UHR:s beslut om att återta resultat och stänga av fuskdömda från att göra nya högskoleprov, säger UHR:s general­direktör Karin Röding, i ett meddelande på myndighetens hemsida.

Alla 23 fälldes för fusk på högskoleprovet av Norrköpings tingsrätt i januari.

UHR väntade på domen

UHR hade tipsats om dessa provdeltagare i oktober, men avvaktade tingsrättens dom innan åtgärder vidtogs. I domen den 17 januari ansåg Norr­köp­ings tingsrätt att avstängning från att göra hög­skole­­provet under en begränsad period eller ett ogiltigförklarande av provresultatet inte utgör ett straff, och därför inte ska ses som dubbel bestraffning. Efter det beskedet fortsatte UHR utredningen av de 23 fuskdömda.

En av de 22 skrev provet hösten 2016 och undgår avstängning då preskriptionstiden gick ut i oktober 2018. Övriga 21 stängs av under två år från att skriva provet på nytt. UHR kommer inom kort att ta beslut om åtgärder mot den sista av de 23 fuskdömda.

Fler utreds under våren

Myndigheten ska fortsätta att utreda drygt 200 misstänkta provdeltagare som hittades i HP-hjälpens kundregister av Ekobrottsmyndigheten. De personerna skrev provet våren och hösten 2017, samt våren 2018.

Beslut om vad som händer med dessa fuskmisstänkta ska tas under våren av UHR.

Dessa lärosäten berörs och kan nu ta tillbaka sina antagningsbeslut

Visa

• Kungliga tekniska högskolan

• Linköpings universitet

• Lunds universitet

• Stockholms universitet

• Umeå universitet

• Uppsala universitet

• Örebro universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet