– Min stora oro är att de är förda utomlands för ett barn- eller tvångsäktenskap, säger Petra Blom Andersson.

Fyra gymnasieelever misstänks ha förts bort för tvångsgifte

Publicerad

I Norrköping misstänks fyra gymnasieelever ha förts bort mot sin vilja för att giftas bort i år.

Man får inte tvinga eller förmå någon till äktenskap. Det är det lag på i Sverige sedan tre år. Även en vilseledande äktenskapsresa är ett brott enligt lagen mot äktenskapstvång.

– Det är fyra, fem stycken elever som inte kommit tillbaka efter lovet och så har det varit de senaste åren, säger Petra Blom Andersson som är samordnare i Norrköpings kommun.

Norrköpings kommun ligger i framkant mot den här typen av brott.  De senaste tre åren har kommunen kartlagt de elever som inte kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet och som misstänks vara bortförda för att mot sin vilja giftas bort.

– Vi försöker få tag på barnen och föräldrarna för att se var de är och varför de är förda utomlands, säger Petra Blom Andersson. Min stora oro är att de är förda utomlands för ett barn- eller tvångsäktenskap.

– Det är inte alltid att ungdomarna vet om att man planerar ett äktenskap, utan åker i tron att det är en semesterresa.

Därför kommer kommunen även efter jullovet att kartlägga även de eleverna som inte kommer tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

tvångsäktenskap

Mer i ämnet