Flickan skrev dagbok i Irak i form av brev till sin bästa kompis som hon saknade. Foto: TT / Ur polisens förundersökning

Misstänkta för tvångsgifte – frias av Västmanlands tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

De tre personer, en man och två kvinnor, som åtalats misstänkta för att ha lurat en 16-årig flicka till Irak för tvångsgifte frias nu av Västmanlands tingsrätt.

Det var i årsskiftet 2016/2017 som flickans släktingar misstänkts för att ha lurade ner henne till Irak. Flickan trodde hon skulle på en kortare semester för att hälsa på sin dödssjuka mormor men så var inte fallet.

Släktingarna ska istället planerat ett tvångsgifte då de ansåg att släkten och familjen heder behövde återupprättas. Det efter att flickan haft en relation med en kille i Sverige.

Kunde återvända efter nio månader

Giftermålet ska ha genomfördes mot flickans vilja men efter nio månader kunde den då 17-åriga flickan ta sig hem till Sverige igen sedan både polis och socialtjänst agerat i ärendet.

Frias av tingsrätten

Nu frias flickans mormor, moster och mosterns man från misstankarna om äktenskapstvång. Enligt Västmanlands tingsrätt finns det omständigheter som visar på att flickan tagits till Irak för att hon skulle ingå förlovning och äktenskap. Men samtidigt menar rätten att utredningen som presenterats inte är tillräcklig för att styrka att släktingarna gjort det de anklagats för.

Döms för andra brott

Däremot döms flickans mormor döms för olaga hot, ringa misshandel och flickans moster döms för dataintrång. Båda får straffet att betala dagsböter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

tvångsäktenskap

Mer i ämnet