Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter flera skottlossningar i närheten av skolor har Linköpings kommun vidtagit åtgärder. I klippet berättar säkerhetschefen Anders Fernemark mer. Foto: Jeppe Gustafsson /Mimmi Moberg/SVT

Flera skjutningar vid skolor i Skäggetorp senaste åren

Publicerad

På tre år har fyra skottlossningar inträffat i närheten av grundskolor i Skäggetorp i Linköping.

– Vi har hela tiden kunnat hålla alla verksamheter öppna, men det har funnits en oro. Därför har vi till exempel haft fler resurser vid öppning och stängning, säger Andres Fernemark som är säkerhetsansvarig vid Linköpings kommun.

SVT Nyheter har fått tillgång till statistik som visar skjutningar de senaste 36 månaderna som inträffat inom 500 meter från grundskolor. Statistiken visar att skolor i Linköpings stadsdelen Skäggetorp är värst utsatta i vårt område.

Sedan 2019 har det inträffat fyra skjutningar i närheten av skolor i Skäggetorp. Det handlar om: Dar Al Uloum skola, Nygårdsskolan och Skäggetorpsskolan. Men det har även skjutits i närheten av Nya Rydsskolan i stadsdelen Ryd i Linköping vid två tillfällen 2021.

Hårt drabbat

Linköping var under förra och början av det här året hårt drabbat av skjutvapenvåldet och inom loppet av knappt ett år sköts sex män i den kriminella gängmiljön ihjäl. Ingen har dömts för någon av dödsskjutningarna.

Anders Fernemark är säkerhetschef vid Linköpings kommun. I klippet berättar han om hur kommunen agerat efter skjutningarna i anslutning till skolor.

Här kan du ta del av kartan som visar skottlossningar inom 500 meter från skolor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar nära skolor

Mer i ämnet