Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Yxbacken i januari 2020. Foto: SVT

Yxbacken i Norrköping stängd hela vintern

Uppdaterad
Publicerad

Yxbacken kommer hålla stängt hela vintern, enligt Christer Ekdahl i Norrköpings skidklubb. – Över 2 000 fjärdeklassare från Norrköping, Valdemarsvik och Söderköping skulle ha kommit till Yxbacken vecka 6 – men nu måste vi ställa in, säger han.

En dryg veckas kyla. Det är det enda som behövs.

– Då kan få till ett så pass tjockt snötäcke så att det håller för mildväder, säger Jonas Viklund, som är sammankallande i verksamhetsgruppen ”Alla på snö”.

”Alla på snö” innebär att alla fyror i Norrköping, Valdemarsvik och Söderköping får komma till Yxbacken och prova på längdskidor och slalom – men i år blir arrangemanget inställt.

– Det finns ingen kyla på väg så vi har beslutat att ställa in, säger Christer Ekdahl, tidigare ordförande i Norrköpings skidklubb och nu med i styrgruppen för ”Alla på snö”.

Över 2 000 barn drabbas

2 012 barn är anmälda i år. Och 180 funktionärer skulle ha jobbat under veckan.

– Men nu har jag haft en kontakt med SMHI och det verkar inte som om det finns någon kyla i antågande. Det känns ju bittert naturligtvis, att vi nu tvingas ställa in, säger Christer Ekdahl.

Enligt honom är det inte troligt att Yxbacken kommer att öppna över huvud taget i år. Det drabbar de skolor som har bokat friluftsdagar i backen vecka 7 och 9.

– Det här är så klart sorgligt. Jag lider med alla tioåringar som inte får komma ut, säger Christer Ekdahl.

Ett formellt beslut kommer att fattas i slutet av januari och skidklubben hoppas fortfarande att de ska kunna öppna den lilla barnbacken senare i vinter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer