Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Gamla Linköping har man sett en ökning av utländska turister sedan maj månad, berättar museichefen Tina Karlsson. I videon får du träffa Ruud Payens som seglat från Nederländern. Foto: August Askbom/SVT

Positiv start på sommaren för besöksmål i Linköping

Publicerad

Årets sommar är den första på två år utan covidrestriktioner. SVT Nyheter Öst har pratat med tre populära besöksmål i Linköping för att höra om turistnäringen har studsat tillbaka.

– Det är lite tidigt att säga. Pandemin innebar fler besökare för oss. Som friluftsmuseum så tjänade vi på att människor tyckte det var tryggare att vara utomhus. Den här sommaren ska bli väldigt intressant att se hur det blir. Kommer vi fortsätta ha fler besökare än vad vi hade innan pandemin eller kommer vi återgå till hur det var innan, säger Tina Karlsson, museichef i Gamla Linköping.  

En bra start på sommaren

Ett besöksmål som inte behövde oroa sig över besökssiffror under pandemin var Östergötlands museum. De hade nämligen tursamt nog lyckats matcha starten av deras stora renovering med pandemins utbrott. Och nu när restriktionerna är släppta har museet passande nog återigen öppnat. 

– Vi är nöjda med starten på sommaren och den cirka 1,5 månad vi har haft öppet. Vi har haft många besökare och vi får beröm för nya utställningar, säger museichefen på Östergötlands museum Olof Hermelin. 

Prognosen pekar åt rätt håll

En bit utanför staden hittar vi Flygvapenmuseet. I år har de haft dubbelt så många besökare i juni månad jämfört med samma månad förra året, säger Noomi Eriksson, museichef på Flygvapenmuseet. Trots den stora ökningen så fattas fortfarande en del besökare för att de ska nå upp till nivåerna innan pandemin. Men prognosen pekar åt rätt håll och SM-veckan, som arrangeras i Linköping, har eventuellt en påverkan på antalet besökare. 

– Vi har fler besökare än förra veckan, men kan inte säga om det beror på SM-veckan eller om det beror på semestrarna har kommit igång. Nivån är ganska normal för slutet av juni, säger Noomi Eriksson. 

”Nu kan vi göra business as usual”

En som vågar vara mer säker på SM-veckans påverkan är Tina Karlsson i Gamla Linköping. Där fylls atmosfären av musik, sorlet från turister och hovar från hästar som möter kullerstenen. Precis så som det ska låta. 

– Det här känns jättebra, nu kan vi göra business as usual, avslutar Tina Karlsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tina Karlsson, museichef, tror att SM-veckan bidrar med fler besökare till Gamla Linköping. Foto: August Askbom/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer