Foto: SVT

Gamla vindkraftverk får inte bytas ut

Uppdaterad
Publicerad

Om några år kan nästan alla vindkraftverk vara borta i Östergötland om Försvarsmakten får sin vilja igenom.

Så ser framtiden ut efter att Försvarsmakten nyligen förklarade att även gamla vindkraftverk inte kommer att kunna bytas ut. Ett hårt slag mot vindkraftsägarna på östgötaslätten.

Började på 90-talet

Miljö- och energifrågor är något som intresserar Sverker Peterson i Bjälbo utanför Skänninge. Redan tidigt på 90-talet så gav han sig in i vindkraftsbranschen.

– Det första vindkraftverket började jag bygga redan 1998. Och sen dess har vi hunnit resa ytterliggare två stycken här ute på östgötaslätten, säger lantbrukare Sverker Peterson.

Oro för att vindkraften dör ut

För ett decennium sedan spirade optimismen för vindkraften och förnybar energi ute på östgötaslätten. Men tiderna förändras, och efter Försvarsmaktens förbud så har framtidstron för många  vindkraftsägare i Östergötland, nu blåst förbi.

– Ändras inte reglerna så kommer allt att dö ut. Det är mycket ledsamt att militären säger nej, säger Sverker Peterson.

Flygverksamheten störs

Idag finns närmare 150 vindkraftverk i Östergötland. Nästan alla av dem är nu hotade av Försvarsmaktens förbud runt flygbasen Malmen utanför Linköping. Det betyder att inga nya vindkraftverk över 20 meters höjd kan etablera sig inom fyra mils radie.

Vid en arrangerad vindkraftsdag för några veckor sen, förklararades också att man inte kommer godkänna att gamla vindkraftverk inom området byts ut mot nya och effektivare.

Kommer att stoppa 90 procent av verken

Inte långt ifrån Bjälbo satsar också det kommunalägda energibolaget i Mjölby, MSE, på förnybar energi. Företaget har har idag ett 50-tal östgötska vindkraftverk anslutna till sitt elnät. Och de är en betydande del av den totala elproduktionen.

– Lokalt så är vindkraften här väldigt stark. Den är större än kraftvärmen och vattenkraften. Så det är den största förnybara energikällan som man vill hindra utvecklingen av. De stoppar 90 procent av de vindkraftverk som finns i Östergötland från att fortsätta i framtiden, säger enhetschef Oscar Björnson.

För Sverkers Petersons del var Försvarsmaktens besked ödesdigert. Hans vindkraftverk tillhör gårdagens generation, och några behöver nu bytas ut.

– Det är snart dags att förnya vindkraftverken, men det får vi inte för Försvarsmakten. Det är ju maskiner i verken och efter ett antal år så tar de slut. Då är det väl bara att plocka ner dem, säger lantbrukare Sverker Peterson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer