Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Hoas från föreningen Svenskbyborna har sporadisk kontakt med invånarna i Gammalsvenskby. El- och kommunikationsnäten är ofta utslagna. Foto: SVT, Google Earth

Gammalsvenskby attackerat med fosforgranater

Uppdaterad
Publicerad

Gammalsvenskby i Ukraina har utsatts för ytterligare ryska terrorbombningar. I söndags träffades byn av fosforbomber som skadade människor och förstörde hus, berättar bybor till Sofia Hoas, ordförande för föreningen Svenskbyborna på Gotland.

Hon och andra medlemmar i föreningen Svenskbyborna har flera gånger besökt byn genom åren. Detta eftersom många Gammalsvenskbybor emigrerade till Gotland på 1920-talet. Sofia Hoas har kontakt så ofta det går med byborna.

– Det är ju såklart jättejobbigt att se vänner och släktingar drabbas av krig igen. Man trodde att ska bli lite lugnare när det blev befriat men sedan har det blivit tvärtom, säger Sofia Hoas, ordförande för föreningen Svenskbyborna på Gotland.

Gammalsvenskby

Gammalsvenskby som genom sina svenskättlingar har kopplingar till Gotland ligger vid floden Dnepr i Chersonregionen. Andra sidan floden kontrolleras fortfarande av Ryssland, vars styrkor med jämna mellanrum skjuter artillerield mot civila mål på andra sidan.

Hör Sofia Hoas om attacken på Gammalsvenskby i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gammalsvenskby

Mer i ämnet